در نخستین روز جشنواره ایدههای ارزشآفرین بخش معدن و صنایع معدنی عنوان شد: منافع اجرایی شدن یک ایده به تمام مجموعه میرسد. - موسسه یونیدور unidro
97/04/24
به گزارش صمت، نخستین روز جشنواره ۲ روزه ایدههای ارزشآفرین بخش معدن و صنایع معدنی، روز گذشته در پردیس دانشکدههای فنی دانشگاه تهران و دانشکده مهندسی متالورژی و مواد برگزار شد.
در نشستی که صبح دیروز و پیش از پنلهای داوری ایدهها برگزار شد، اهداف و محورهای برگزاری جشنواره، شناسایی نوآوران بخش معدن و صنایع معدنی، فرصتسازی برای صاحبان کسب و کار در بخشهای معدن و صنایع معدنی، تجاریسازی ایدههای برتر، حل مسائل ملی بر مبنای اندیشه ایرانی، جذب و هدایت سرمایهگذاری و همگرایی صاحبان صنعت و پژوهشگران و توسعه فضای تعامل و همفکری معرفی شدند. سخنرانان روز نخست این جشنواره، شمسالدین وهابی رئیس مؤسسه یونیدرو، امیر خرمیشاد، معاون برنامهریزی و توانمندسازی ایمیدرو و عباس زارعی هنزکی، رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران بودند. پنلهای داوری ایدهها نیز پس از جلسه سخنرانی برگزار شدند.
سخنرانان روز گذشته در سخنان خود به اهمیت ارتباط بیشتر صنعت و دانشگاه در بخش معدن و صنایع معدنی پرداختند و شکلگیری مؤسسه یونیدرو به عنوان مؤسسهای که حاصل همکاری دانشگاه تهران و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) است را گام مهمی در این زمینه دانستند. آنها همچنین بر جای خالی ایدههای نو در بخش معدن کشور تأکید کردند. گفتنی است روز دوم این جشنواره، امروز در ساختمان ایمیدرو برگزار میشود و مهدی کرباسیان رئیس هیات عامل ایمیدرو، سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، محمود نیلی احمدآبادی رئیس دانشگاه تهران و غلامرضا ملاطاهری دبیر جشنواره، سخنرانان آن هستند. پس از سخنرانیها نیز از ایدههای برتر جشنواره تقدیر میشود. غلامرضا ملاطاهری عنوان نمود دبیرخانه جشنواره پیشتر، از دریافت ۷۰ ایده تا ۱۲ تیر خبر داده بود، در حالی که آخرین مهلت دریافت ایدهها ۱۸ تیر ۹۷ مقرر شده بود. فعالان بخش معدن و صنایع معدنی ۳۰ ایده، شرکتهای دانشبنیان و سایر شرکتها ۲۰ ایده، دانشگاهها ۹ ایده و اشخاص حقیقی ۱۳ ایده را در ۶ محور ارسال کردهاند.
تاکید ایمیدرو بر ایدهپردازی
در این نشست همچنین امیر خرمیشاد، معاون برنامهریزی و توانمندسازی ایمیدرو و دومین سخنران نشست، در سخنرانی خود گفت: این جشنواره نخستین جشنوارهای است که در زمینه ایدههای ارزشآفرین در بخش معدن و صنایع معدنی برگزار میشود.
وی ادامه داد: ایده، یک جور تلنگر ذهنی و پرداختن به موضوعهایی فراتر از باورهای کنونی ما است. البته در این جشنواره ۶ محور مشخص شده که این کار با ایده مغایرت دارد. ایده باید بدون قید و شرط باشد؛ اما همان ایده نیاز به قید و بندهایی دارد تا عملی شود و به اجرا درآید.
خرمیشاد در ادامه به تأکید ایمیدرو بر ایدهپردازی اشاره کرد و گفت: ایدهپردازی، موضوعی است که ایمیدرو به آن توجه زیادی دارد و تشکیل مؤسسه یونیدرو، حاصل یکی از همین ایدهها بود. در همین حال بسیاری از بخشها و مسئولان کشور از کندی ارتباط صنعت و دانشگاه گلهمندند. وی افزود: در واقع مدیران صنعتی چون مالک بنگاه نیستند، بیشتر بر بازدهیهای کوتاهمدت تمرکز میکنند. این در حالی است که بسیاری از ایدهها برای عملی شدن، نیاز به سالها کار دارد و این اتفاق باعث میشود ایدهها از سوی مدیران مورد استقبال و پذیرش قرار نگیرند. در همین راستا مؤسسه یونیدرو تشکیل شد تا ارتباط دانشگاه و صنعت در حوزه معدن و صنایع معدنی را ارتقا دهد که البته این امر ویژه، ارتباط دانشگاه تهران با معدن و صنایع معدنی نیست.
معاون برنامهریزی و توانمندسازی ایمیدرو همچنین اظهار کرد: در بخش معدن و صنایع معدنی کشور، ایدههای ارزشآفرین بسیار کم است و با توجه به ظرفیتهای معدنی باید برای رشد این ایدهها تلاش کرد. بنابراین باید بستر لازم برای آفرینش ایدههای نو فراهم آید، چون منافع حاصل از اجرایی شدن یک ایده مناسب در یک مجموعه، به تمام اعضا میرسد. ایده و نوآوری نباید دور از ذهن باشد و امید میرود این جلسه فتح بابی در حوزه معدن و صنایع معدنی باشد تا ایدهپردازی در این حوزه جا بیفتد و از آن استفاده شود.
وی هچنین گفت: متأسفانه مدیران ارشد و مدیران بنگاههای بزرگ، زمان زیادی را صرف کارهای جاری مجموعه میکنند. در نتیجه زمان چندانی برای ایدهپردازی و فراهمآوری بستر به منظور ظهور ایدههای نو باقی نمیماند. بحث ایده، نوآوری و ابداع را نباید دور از ذهن گذاشت.
همکاری سه جانبه، مقدمهای بر شبکهسازی
شمسالدین وهابی، مدیر مؤسسه یونیدرو و نخستین سخنران نشست، در سخنانی بر ایجاد شبکهای میان دانشگاه تهران، ایمیدرو و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تأکید کرد و گفت: در دنیا همواره در خلق و کاربرد فناوری روندهایی وجود داشته است. این روندها بر دو موج بزرگ عرضه و تقاضا سوار بودهاند و همواره بحث بر سر این بوده که علم، علت ایجاد صنعت بوده یا صنعت دلیل توسعه دانش بوده است؟
وی افزود: هر دو نظریه، طرفداران خود را داشتند و تأکید در هر دو بخش از این رویکرد، به دلیل شواهد تاریخی است که بر صحت و درستی هر دو اصرار دارد. هر دو محرکه در تاریخ کارساز بودند و عملکرد منحصر به خود را داشتند.
وی ادامه داد: به تازگی در جهان چه در کشورهای توسعهیافته و چه در کشورهای در حال توسعه، شاهد الگوهای فراوانی بودهایم که مبتنی بر این دو نظریه بودهاند و هر کشوری با توجه به شرایط ویژه خود الگوهای مقتضی را دنبال کرده است.
در نتیجه، الگوی واحد و استانداردی وجود ندارد و شرایط تاریخی، فرهنگی، ملی، فرهنگهای سازمانی، شرایط حکمرانی کشور و بنگاهها و آنچه بر صنعت حکمفرماست میتواند بر شکلگیری الگوها تأثیرگذار باشد. الگوها میتوانند مبتنی بر رقابت، همکاری و یا ترکیبی از هر دو باشند. در مدیریت امروز نیز ما الگوهای ترکیبی داریم. این در حالی است که میبینیم در کشور ما الگوی همکاری بسیار ضعیف است.
وهابی در ادامه به عملکرد یونیدرو پرداخت و افزود: ما در یونیدرو برآنیم از الگوی عرضهمحور یا تنها تقاضامحور خارج شویم تا ایمیدرو و دانشگاه تهران بتوانند با درگیر کردن امکانات خود با یکدیگر امکان توسعه متقابل را فراهم آورند. دانشگاه تهران به عنوان یک دانشگاه جامع شامل مؤسسههای فنی و غیرفنی است و از آنجا که حیات یک پروژه با مسائل فنی و غیرفنی در ارتباط است، ایمیدرو در این زمینه جامعیت دارد. در همین راستا و بر این اساس یونیدرو تشکیل شد و امروز با ۱/۵ سال فعالیت مایل است بدون انباشت کارشناسی، دست به شبکهسازی بزند، به این معنا که از مجموعه ظرفیتهای گوناگون دانشگاه تهران استفاده کند.
مدیر مؤسسه یونیدرو در ادامه سخنرانی اظهار کرد: الگوی مشخصی نداریم و ممکن است در ادامه راه با ناکارآمدیها و کاستیهایی رو به رو شویم، البته از کاستیها هراس نداریم و به خلاقیتها امیدواریم.
وی ادامه داد: همچنین امید داریم با دستیابی به راهکارهای جدید، سازمانها هم با ما همکاری شایسته کنند. در این راستا سعی کردیم از امکانات ۳ مجموعه ایمیدرو، دانشگاه تهران و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری استفاده کنیم. هر سه حوزه، همکاری مقتضی را انجام دادند و ما این همکاری را مقدمهای بر شبکهسازی در آینده قرار دادیم و با بنگاههای مسئول وارد مکاتبه شدیم. به وسیله ایمیدرو به حدود ۷۰ شرکت زیرپوشش و توسط دانشگاه تهران به ۱۰۰ دانشگاه نامه دادیم و از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و ستاد توسعه فناوریهای مواد و ساخت پیشرفته نیز با حدود ۴۰۰ شرکت مکاتبه شده است.
به گفته وی در مجموع ۱۳۲ طرح برای این جشنواره واصل شده و در ارزیابیهای اولیه، ۷۰ طرح مورد تایید قرار گرفته که ۲۴ داور، آنها را مورد داوری قرار میدهند.
دانشگاه به صنعت کمک کند.
عباس زارعی هنزکی، رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، سومین و آخرین سخنران نشست جشنواره ایدههای ارزش آفرین بخش معدن و صنایع معدنی گفت: در فرآیندی که امروز شنبه شروع شده و تا فردا ادامه دارد، قرار است ایدههایی انتخاب شوند که در نهایت در یک پلتفرم، مسیر رشد خود را تا مرحله تجاری شدن طی میکنند و پارک علم و فناوری دانشگاه تهران این نقش را ایفاء خواهد کرد اما برای این فرآیند، دو بخش کم است؛ یکی جامعه و دیگری رسانه. باید فضا را با قدرت، درگیر رسانه کنیم تا هم اعضای جامعه با این رویداد مثبت بیشتر آشنا شوند و هم رسانه نقش خود را در انتقال اطلاعات و شبکهسازی، ایفا کند. وی در ادامه، به نوع تفکر خود درباره ارتباط صنعت و دانشگاه پرداخت و اظهار کرد: اگر صنعت برای تحول خود چهار دوره را طی کرده باشد، دانشگاه کشور ما در بهترین حالت در مرحله سوم به سر میبرد و صنایع امروز ما شاهد نسل دوم صنعت هستند از این رو سخت است که دانشگاه بتواند خود را با صنعت هماهنگ کند. در بهترین شرایط، اتوماسیون (خودکارسازی) چیزی است که صنایع امروز ما به آن فکر میکنند. در حالی که مبحث رباتیک که در نسل سوم صنعت اتفاق میافتد، آرزوی بسیار بزرگی برای ما به شمار میآید. به گفته وی امروز در افق۲۰۲۰ میلادی (۱۴۰۰) صنایع اروپا، در مرحله چهارم صنعتی به سر میبرند، ضمن اینکه در آنجا دانشگاه است که تولید میکند و به صنعت میدهد. زارعی هنزکی افزود: اگر میبینیم صنعتی با خصوصی شدن، از سهم بخش نوآوری میکاهد، به این دلیل است که این صنعت به طور کامل انتقالی است و در حالت بسیار خوب آن مهندسان به جای نوآوری کار صنعتگری بلدند و میتوانند با یک صنعت وارداتی به خوبی کار کنند. وی ادامه داد: امروز متعلق به دنیای صنعت چهار و دیجیتالسازی است و دانشگاه که همپای دانشگاهای دیگر پیش رفته میتواند نقش خود را ایفا کند. در عین حال امروز کشور ما در مباحث مربوط به اینترنت اشیا (IOT) و هوش مصنوعی خوب کار کرده است. در واقع در سراسر جهان، «دانشگاه» تولیدکننده آن چیزی است که «صنعت» از آن استفاده میکند. رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در ادامه گفت: ماموریت پارک علم و فناوری دانشگاه تهران این است که یک پلتفرم تحول باشد، چون دانشگاه تهران مایل است یک دانشگاه کارآفرین باشد. دانشگاه کارآفرین میتواند ایده را از هر کجا، به ثروت، درآمد و جیدیپی تبدیل کند. ما در ایده دادن فوقالعادهایم؛ اما آنجا که باید ایده را عملی کنیم نه پلتفرمی داریم و نه برای ایجاد آن، چندان رغبتی. امیدواریم این برنامه این ضعف را کمرنگ کند. پارک علم و فناوری دانشگاه تهران هم وظیفه دارد کمک کند و پلتفرم این موضوع باشد. در واقع هدف شکلگیری پارک علم و فناوری دانشگاه تهران نیز افزایش ثروت جامعه با تشویق و ارتقای فرهنگ نوآوری است.